Välja ljudfirma - information

Den första frågan du bör ställa dig själv är:

Vill jag hämta/lämna utrustningen själv, eller få det levererat? Oavsett svar på frågan så inverkar det på den totala kostnaden, men något mindre om du väljer en lokal leverantör. Lokala leverantörer av ljudutrustning hittar man bäst genom Google. Exempel på sökfraser med bra resultat är: "hyra ljudanläggning malmö" eller "hyra högtalare stockholm" eller "hyra discoljus göteborg".

Hur ska man gå till väga om man vill hyra ljudanläggning med bra kvalitet och hög volym? Ja, tyvärr kräver det lite detektivarbete. Men det finns ett sätt som inte är allt för svårt. Begär in offerter, från minst 3 ljudfirmor, och berätta vad du skall använda ljudanläggningen till. Be dem att i offerten specificera vad det är för märke och modell på utrustningen. När du fått dina svar går du sedan in på en nätbutik som säljer ljudutrustning, t.ex. http://www.thomann.de eller liknande och jämför inköpspriserna på de olika högtalarna, mixerborden m.m. Som regel kostar bättre högtalare och förstärkare mer.

Det finns dock en del andra saker som påverkar priset. En av dessa är om uthyraren tillhandahåller ett telefonnummer till jour som du kan ringa på när som helst om du behöver hjälp. En annan är om du betalar per dag, dygn eller hel helg. En del ljuduthyrare vill ha betalt om du avbokar mindre än en vecka i förväg, andra inte. Några har kraftiga förseningsavgifter om du inte skulle hinna återlämna utrustningen i tid. Se även upp med hur de olika ljudfirmornas priser anges. En del visar sina priser exklusive moms, vilket innebär att slutnotan blir 25% dyrare för privatpersoner!

Kostnad för leverans och montering varierar kraftigt. Här kan man spara en hel del genom att ta in/begära offerter från flera olika ljudfirmor. Be om att få alla delar i offerten specificerade för att lättare kunna avgöra skillnaden. Att använda sig av någon av de nya transport- och budtjänster som dykt upp på nätet rekommenderas inte. Oftast är det du som kund som står ansvaret för skadad utrustning.

Seriös eller oseriös ljudfirma? Svaret på den frågan är att i stort sett alla ljudfirmor som hängt med några år är seriösa. Ett kännetecken för bra ljudfirmor är att de har ett Journummer som man kan ringa på för hjälp. Det är dock viktigt att komma ihåg att om du, Dj, musiker eller någon annan på plats, har haft sönder hyrd ljudutrustning brukar det kosta rejält att få det åtgärdat inom 60 minuter.